Vårrengjøringen står for tur og kanskje klør det i fingrene etter en opprydning hjemme? Da er du ikke alene, fordi det merkes godt på trafikken på gjenvinningsstasjonene. Våren er den travleste tiden på våre gjenvinningsstasjoner, men med noen enkle grep kan du unngå kø og lang ventetid.
Her er våre tips til et effektivt besøk på gjenvinningsstasjonene
Sjekk webkamera
På alle våre gjenvinningsstasjoner er det montert webkamera som tar bilder av kø-området. Hvis kø-området er tomt, er det lite eller ingen ventetid. Står køen ut i horisonten, kan det fort være 45-60 min ventetid. Sjekk webkamera her før du reiser.
Lørdag = kø
Ideelt bør man unngå lørdager. Dette er dagen med desidert mye kø. En fridag kombinert med at gjenvinningsstasjonen stenger kl 15, betyr at du må belage deg på venting.
Mandager kan også være travle dager. Det samme gjelder påfølgende dag etter en fridag, f.eks etter pinse og Kristi himmelfartsdagen.
De beste ukedagene
Tirsdag, onsdag og torsdag er vanligvis rolige dager. Husk at vi har åpent til kl 20 på disse dagene, dermed rekker du en tur eller to på kvelden.
Ha adgangsbeviset klart
Ved innkjøring til gjenvinningsstasjonen må du fremvise adgangsbevis. Hvis du har dette klart, enten på mobilen eller med fysisk kort, går innkjøringer raskere. Du kan få ditt adgangsbevis på telefonen her.
Rolig sommer
Hvis turen til gjenvinningsstasjonen kan vente, så er juni og juli roligere måneder med mindre trafikk. Våre gjenvinningsstasjoner har de samme gode åpningstidene også igjennom sommeren.
Sorter før du reiser
Hvis du sorterer avfallet i fred og ro hjemme, så slipper du å løpe frem og tilbake mellom containerne på gjenvinningsstasjonen. Her er forslag til hvilken type avfall som kan sorteres sammen:
- Tekstiler – rene og tørre tekstiler puttes i en pose og knytes igjen. Lever til tekstilcontainer på gjenvinningsstasjonen. Eksempler på tekstiler er: Klær, sko, håndklær, gardiner, sengetøy, duker o.l. Selv tekstiler som er utslitte og ødelagt kan leves til tekstilcontaineren.
- Glass og metallemballasje – Dette er emballasje av glass og metall. F.eks. vinflasker, syltetøyglass, hermetikkbokser, aluminiumfolie og aluminiumsformer.
- Metall – Dette er metall som ikke er emballasje. F.eks.: stekepanner, møbler i metall, verktøy (som ikke går på strøm), gassgrill, felger, barnevogner o.l.
- Porselen, keramikk og glass – Dette er glass som ikke er emballasje. For eksempel; krystallglass, drikkeglass, ildfaste former, kaffekopper, fliser, vaser o.l.
- Trevirke – Her kan alt fra planker og dører til tremøbler og flettekurver kastes. Det er ikke behov for å fjerne skruer, spiker og annet beslag. Trevirke som er oljet, beiset eller malt kan også kastes her.
Trykkimpregnert trevirke, f.eks. terrassebord, kastes i egen container merket Trykkimpregnert trevirke.
- Papp/papir: Her kan alt av pappesker, drikkekartonger, pocketbøker o.l. kastes.
- Elektronikk: Dette er avfall som benytter strøm, enten via ledning eller batterier. Eksempler på elektronikk er: lyspærer, elektriske verktøy og redskaper, datamaskiner og IT-utstyr, kabler, elektriske leker o.l.
- Farlig avfall: Avfall som inneholder miljø- og helsefarlige stoffer skal leveres som farlig avfall. Se etter faresymbol på emballasjen. Eksempler på farlig avfall er: løsemidler, plantevernmidler, oljer, maling, spraybokser, lim o.l.
- Restavfall: Dette er avfall som er igjen etter at du har sortert vekk alt annet. Eksempler på restavfall er: madrasser, store tepper, sofaer, isopor og blandingsprodukter.
Er du usikker på sorteringen? Spør en av våre ansatte på gjenvinningsstasjonen, de er på jobb for deg.