14. januar 2021

Sløsesjokket – klær og tekstil

Så du Sløsesjokket på NRK i går? Tekstiler har blitt en utfordring. Vi kjøper for mye og kaster for mye klær og tekstiler. Fast fashion og tilbudsuker fører til avfallsrekorder og overfylte kleslagre.

Hva kan gjøres? Det er et enormt komplisert spørsmål som jobbes med på alle nivåer – fra EU til lokale byttemarkeder. Follo Ren er med i samarbeidsgrupper med andre aktører innen tekstil og avfall for å forsøke å finne gode og bærekraftige løsninger. Her må også myndigheter og produsentene bidra, i tillegg til oss som forbrukere.

Men å finne nye løsninger for gjenvinning av tekstiler vil ta tid. Frem til da oppfordrer vi alle til å gjøre som før når de først har noe de må bli kvitt. Dette er også innsamlerne klar over, og vi har snakket tett med dem i hele høst. Vi kan ikke ta imot store mengder tekstiler i restavfallet. Vårt restavfall kjøres gjennom et ettersorteringsanlegg, og tekstiler skaper store problemer i dette anlegget. Tekstiler i restavfallet setter seg fast og kan i verste fall føre til driftsstans i anlegget.

Vi får spørsmål fra engasjerte innbyggere om hvor de skal sortere tekstiler. Foreløpig skal du gjøre som tidligere. Tekstiler pakkes i poser og legges i tekstilcontainere på miljøpunkt eller på gjenvinningsstasjonen. Pass på følgende:

  • Både hele/brukbare OG ødelagte klær og tekstiler skal leveres i tekstilcontaineren.
  • Tekstiler som for eksempel gardiner, pledd og sengetøy skal også leveres i tekstilcontaineren.
  • Brukbare sko, vesker, belter og annet tilbehør skal også sammen med tekstilene. Hvis de er ødelagt kaster du det i restavfallet.
  • Alt du leverer må være rent og tørt. Våte tekstiler smitter over på resten og kan ødelegge kvaliteten. Tenk på at posen din kanskje ligger i tekstilcontaineren i flere dager før noen henter den. Våte/sølete klær skal derfor kastes i restavfallet.

Vi har alle en viktig rolle som forbrukere. Tenk før du kjøper mer klær.  Tenk på hva du trenger. Kjøp brukt, og vær oppmerksom på hva slags materiale klærne er av. Kan de vare lenge? Er de enkle å reparere?

I snitt kaster vi i Norge 23 kilo tekstiler hvert år. Nesten to kilo i måneden. Det er MYE. Hva om 2021 blir året da vi får det tallet ned?