6. desember 2023

Slik sorterer du juleavfallet

Juleavfall er noe vi typisk ikke forholder oss til igjennom hele året, og derfor kan man bli litt usikker på hvordan man skal kildesortere. Vi har derfor satt sammen en komplett kildesorteringsguide for juleavfall.

Aske

Sorteres som restavfall. Sørg for at asken er avkjølt. Sett asken i en metallbøtte eller annen brannsikker beholder. La asken avkjøle seg i minst 24 timer før man kaster asken i restavfallet.

Batterier

Teip polene. Oppbevar forsvarlig (f.eks i et syltetøyglass eller lignende). Lever gratis til butikker som selger batterier, til gjenvinningsstasjonen eller Miljøbilen. Ikke kast batterier i restavfallet.

Bobleplast

Sorteres som restavfall. Plasten blir sortert ut ved sorteringsanlegget og blir gjenvunnet til ny plast.

Elektrisk julepynt

Elektrisk avfall kan leveres gratis til alle forhandlere som selger dette. Du kan også levere det gratis til våre gjenvinningsstasjoner og Miljøbilen.

Engangslighter

Tom engangslighter sorteres som restavfall. Er det noe igjen i lighteren, leveres det som farlig avfall til våre gjenvinningsstasjoner eller Miljøbilen. Farlig avfall er gratis å levere.

Flasker og bokser

Flasker og bokser med pantemerker pantes. Glassflasker og bokser uten pantemerke sorteres som glass- og metallemballasje på et Miljøpunkt.

Fyrverkeri

Oppbrukt fyrverkeri sorteres som restavfall. Sørg for at det er forsvarlig slukket før du kaster det i restavfallsbeholderen.

Ubrukt fyrverkeri må ikke kastes i restavfallsbeholderen. Ubrukt fyrverkeri som kastes i restavfallet utgjør en risiko for våre renovatører og avfallsanleggene. Feilsortert fyrverkeri kan i verste fall føre til brann eller personskader. Fyrverkeri skal ikke leveres til gjenvinningsstasjonen.

Sitter du igjen med ubrukt fyrverkeri skal dette leveres tilbake til forhandleren hvor det ble kjøpt. Alle forhandlere av fyrverkeri er pliktig til å ta imot ubrukt fyrverkeri gratis.

Gavebånd

Mange fine gavebånd kan gjenbrukes. Gavebånd som ikke kan gjenbrukes sorteres som restavfall.

Gavepapir

Glanset gavepapir sorteres som restavfall. Gavepapir av gråpapir, kraftpapir og avispapir kan sorteres som papiravfall. Mesteparten av gavepapiret som selges er glanset gavepapir, og er av en slik kvalitet at det ikke kan gjenvinnes. Glanset gavepapir inneholder store mengder fargestoffer, leire og lite papirfibre.

Isopor

Små mengder isopor sorteres som restavfall i beholderen hjemme, større mengder leveres inn til våre gjenvinningsstasjoner.

Julekuler

Ødelagte julekuler i både glass og plast skal sorteres som restavfall. Husk å pakk det inn, slik at skarpe kanter ikke ødelegger restavfallsposen.

Juletre

Ekte juletrær kan leveres gratis til våre gjenvinningsstasjoner. Det krever ingen klipp fra hageavfallskvoten. Juletrær av plast sorteres som restavfall på våre gjenvinningsstasjoner. Plastjuletrær med innebygd lys og elektronikk sorteres som EE-avfall.

Lyslenke

Ødelagte lyslenker er elektrisk avfall og kan leveres gratis til alle forhandlere som selger dette. Du kan også levere det gratis til våre gjenvinningsstasjoner og Miljøbilen.

Lyspærer

Lyspærer kan leveres gratis til alle forhandlere som selger dette. Du kan også levere det gratis til våre gjenvinningsstasjoner og Miljøbilen. Dette gjelder alle typer lyspærer.

Pappemballasje

Brettes flatt og sorteres i papirbeholderen hjemme. Har du ekstra papp som ikke får plass i beholderen, kan dette leveres gratis til våre gjenvinningsstasjoner eller Miljøbilen.

Har du egen beholder, kan ekstra papp settes ved papirbeholderen dagen før tømmedag. Husk å bunt det sammen med en hyssing, slik at pappen ikke blåser av gårde. (NB: Dette gjelder ikke for de med felles avfallsbeholdere).

Servise og glass

Ødelagt servise og glass sorteres som restavfall. Husk å pakk det inn, slik at skarpe kanter ikke ødelegger restavfallsposen.

Snø- og glitterspray

Sprayflasker skal leveres som farlig avfall til våre gjenvinningsstasjoner eller Miljøbilen, også når de er helt tomme. Farlig avfall er gratis å levere.

Stearinlys

Stumper fra stearinlys sorteres som restavfall.

Telys

Telysholder i aluminium sorteres som metallemballasje. Husk å fjern vekeholderen (den sorteres som restavfall). Telysholder i plast sorteres som restavfall.

Vednett og juletrenett

Vednett og juletrenett kan fort kveile seg fast i sorteringsanlegget og kan forårsake driftsstans. Derfor bør de klippes opp i mindre biter før det sorteres som restavfall.