10. mars 2023

Oppbevarer du maten riktig?

Hvor ofte har ikke agurken blitt dvask og bananene blitt brune? Selv de flinkeste av de flinke har også opplevd at maten blir dårlig. Oftere enn vi tror skyldes dette at vi ikke oppbevarer maten på en gunstig måte. Det å redusere matsvinn er et svært viktig miljøtiltak som hver av oss kan bidra med. Derfor ønsker vi å gi deg noen gode tips til hvordan du bør oppbevare maten hjemme.

Agurk

Agurk er en frukt som hverken tåler lave eller høye temperaturer særlig godt. Ideell lagringstemperatur for best holdbarhet er 10–14 grader, noe som er uoppnåelig på de fleste norske kjøkken. I kjøleskaptemperaturer under 8 grader vil agurken få frostskader og samtidig miste veldig mye smak. Derfor er oppbevaring på kjøkkenbenken den optimale løsningen for agurk. Behold plasten på agurken, da holder den enda lenger.

Avokado

Umoden avokado bør oppbevares på kjøkkenbenken, her modnes den gjerne i løpet av to dager. En moden avokado bør oppbevares kjølig, men ikke under fem grader. Skal du bare bruke en halv avokado, bør du la steinen sitte igjen i den delen du ikke skal bruke. Legg den i en tett oppbevaringsboks i kjøleskapet. Dette forlenger levetiden.

En litt brun avokado kan fortsatt smake veldig godt og passer i en smoothie eller guacamole.

Banan

Bananer trives best i rundt 12–15 grader, som f.eks i en bod eller kjeller. Har man ikke et kjølig sted huset, fungerer kjøkkenbenken som et greit oppbevaringssted. Bananer må ikke oppbevares i kjøleskapet. Husk å hold bananen unna epler og pærer, da disse fruktene forkorter levetiden til bananen.

En brun banan kan fint brukes til mye: Smoothie, bananpannekaker, bananmuffins og lignende.

Brød

For å forlenge holdbarheten til brødet, bør det oppbevares i en papirpose i en brødboks. Spiser man lite brød om gangen, kan det være smart å fryse halvparten av brødet. Tørt brød blir som nytt om du fukter det og varmer det en kort stund på 100 °C i stekeovnen. Har du et tørt brød liggende kan dette brukes til å lage toast, ristet brød eller krutonger.

Fisk

Fisk har generelt en kortere holdbarhet enn kjøtt fra landdyr. Årsaken er blant annet at bakeriene i fisken er tilpasset lavere temperaturer, og fortsetter dermed sin jobb i kjøleskaptemperaturer ned til 3-4 grader.
I kjøleskapet vil fersk fisk vil kunne oppbevares i ca. tre til fire dager, kanskje opp til én uke. For å bevare holdbarheten lengst mulig bør fisk oppbevares i temperaturer på 1–2 grader.

Gulrot

Det kan være vanskelig å finne balansen mellom for mye eller for lite luftfuktighet for gulrøttene. I en helt tett pose vil de råtne ganske fort. Er gulrøttene for lite emballert vil de tørke ut. Gulrøtter bør oppbevares i originalemballasje selv etter at den er åpnet. Emballasjen skal sørge for god balanse i luftfuktigheten. Gulrøtter bør ligge i kjøleskapet mellom 0 og 4 grader, helst i hyllen over grønnsaksskuffen. Hvis gulrøttene har blitt slappe kan du gi de et isbad i 10 minutter, og de vil bli friske og fine.

Salat

Oppbevaring av salater varierer utefra hvilken type salat det er snakk om. Som en generell regel bør salat oppbevares i kjøleskapet mellom 1 og 4 grader. Ideelt sett bør salat oppbevares i plastpose eller boks med lufting. Mye fuktighet i salaten vil få den til å råtne raskere. Er salaten fuktig bør den tørkes før den legges til oppbevaring.

Tomat

Tomater bør ikke oppbevares i kjøleskap, dette ødelegger konsistensen og smaken på tomatene. La de ligge i en skål eller på en asjett på kjøkkenbenken. La stilken på cherrytomatene sitte på frem til du skal bruke dem. Tomater avgir gassen etylen som fremskynder modningsprosessen. Derfor bør ikke tomater oppbevares sammen med andre frukter og grønnsaker, da det kan forkorte levetiden.

Du finner enda flere tips til oppbevaring av mat på matvett.no