15. desember 2022

Miljøvennlig gaveinnpakning

Gavepapir er normalt noe som kun brukes én gang og som går rett i avfallsbeholderen. Det er også mye gavepapir som ikke kan gjenvinnes, da det inneholder for lite papirfibre. Vi har samlet noen forslag til hvordan du kan gjøre gaveinnpakningen så miljøvennlig og bærekraftig som mulig:

Bruk lite

Bruk minimalt med gavepapir og annet stæsj. Jo mindre, jo bedre.

Test ut furoshiki

Dette er en japansk innpakningsmetode, hvor man pakker inn gaver i tøy/tekstiler. Ta noen tekstiler du ikke lenger bruker og pakk inn gavene med dette. Bruk for eksempel noe gammelt sengetøy, kjøkkenhåndklær eller lignende. Det fine med furoshiki er at tekstilene enkelt kan gjenbrukes til neste år.

Glanset gavepapir

Unngå å bruke tynt, glanset gavepapir med mye farge. Slikt gavepapir kan ikke gjenvinnes da det inneholder mye lite papirfibre, men mye leire og fargestoffer. Glanset gavepapir må kastes i restavfallet.

Gråpapir og kraftpapir

Bruk solid gråpapir eller kraftpapir. Enten med eller uten farge. Dette er gavepapir som kan sorteres i papirbeholderen og kan dermed gjenvinnes til nytt papir.

Avispapir

Har du noen ferdigleste aviser eller magasiner, kan du bruke dette som et fargerikt og spennende innpakningspapir. Ved å bruke avispapir (eller lignende) gjenbruker du papiret, som en ekstra bonus kan avispapir gjenvinnes til ny papir når du kildesorter det i papirbeholderen din.

Gjenbruk

Ta det du har hjemme – kanskje du har noen pene ubrukte bokser som kan gjøre jobben?

Dekorasjoner

Når du skal dekorere gavene er det bare fantasien som setter grenser. I stedet for å bruke enkelt plastbånd/sløyfe kan du heller bruke et solid tøybånd. Tøybånd kan gjenbrukes. Du kan også dekorere med hjemmelaget dekor som for eksempel granbar, pepperkaker eller noe annet kreativt.