6. desember 2023

Miljøvennlig gaveinnpakning

å er vi inne i høysesongen for gavepapir. Det er ingen tvil om at vi nordmenn bruker store mengder gavepapir i julen, og som regel kastes det etter én gangs bruk. Det er klart at dette ikke er en bærekraftig praksis, men det å gi hverandre gaver er tross alt en trivelig tradisjon.

Hva kan man gjøre for å redusere bruk-og-kast mentaliteten rundt gavepapir? Her er våre forslag på miljøvennlig og bærekraftig gaveinnpakning:

Bruk lite

Bruk minimalt med gavepapir og annet stæsj. Jo mindre, jo bedre.

Unngå glanset gavepapir

Tynt glanset gavepapir med mye farge er verstingen av innpakningsalternativene. Slikt gavepapir kan ikke gjenvinnes da det inneholder lite papirfibre, men mye leire og fargestoffer. Glanset gavepapir må sorteres som restavfall.

Gråpapir og kraftpapir

Solid gråpapir eller kraftpapir er papir av god kvalitet, som kan gjenvinnes til nytt papir. Dette er derfor et bedre alternativ enn glanset gavepapir. Gråpapir og kraftpapir sorteres som papir.

Avispapir og ukeblader

Har du noen ferdigleste aviser, ukeblader eller tegneserier, kan du bruke dette som et fargerikt og spennende innpakningspapir. Ved å bruke avispapir (eller lignende) gjenbruker du papiret, som en ekstra bonus kan avispapir gjenvinnes til ny papir når du kildesorter det i papirbeholderen din.

Gjenbruk

Ta det du har hjemme – kanskje du har noen pene ubrukte bokser som kan gjøre jobben? Pappeskene fra nettshoppingen passer ypperlig til innpakning!

Test ut furoshiki

Dette er en japansk innpakningsmetode, hvor man pakker inn gaver i tøy/tekstiler. Ta noen tekstiler du ikke lenger bruker og pakk inn gavene med dette. Bruk for eksempel noe gammelt sengetøy, kjøkkenhåndklær eller lignende. Det fine med furoshiki er at tekstilene enkelt kan gjenbrukes til neste år.

Må pakken pakkes inn?

Ikke alle gaver trengs å pakkes inn! Noen gaver er fine slik de er, som f.eks fruktkurver og andre gavepakker. Hvis gaven er veldig stor og vanskelig å pakke inn, kan man vurdere å gjemme gaven under et pledd eller lignende.

Dekorasjoner

Når du skal dekorere gavene er det bare fantasien som setter grenser. I stedet for å bruke enkelt plastbånd/sløyfe kan du heller bruke et solid tøybånd. Tøybånd kan gjenbrukes. Du kan også dekorere med hjemmelaget dekor som for eksempel granbar, pepperkaker eller noe annet kreativt.

Lykke til med innpakningen!