Oppegård og Teigen gjenvinningsstasjon stengt 25.-26. november

Gjenvinningsstasjonene Oppegård og Teigen holder stengt 25. og 26. november på grunn av kurs og opplæring.
Bølstad gjenvinningsstasjon vil holde åpen som normalt. Adresse: Kongeveien 100, 1407 Vinterbro.

7. desember 2020

Hvordan håndtere juleavfallet

Julen byr som regel på ekstra mengder med avfall, og ofte er dette avfallstyper som man ikke møter så ofte i hverdagen, som fyrverkeri, gavepapir og juletrær. Da er det greit å kunne få noe gode tips til hvordan du skal håndtere dette.

Gavepapir og gavebånd

Gavepapir skal sorteres som restavfall. Mesteparten av gavepapiret som selges i butikker er glanset gavepapir, og er av en slik kvalitet at det ikke kan gjenvinnes. Glanset gavepapir inneholder store mengder fargestoffer, leire og lite papirfibre.

Innpakningsbånd eller gavebånd består vanligvis av plast og skal også sorteres som restavfall.

Når du pakker inn gaver kan du heller velge gråpapir, kraftpapir eller avispapir. Dette er miljøvennlige alternativer som kan gjenvinnes. Er man ekstra kreativ eller har barn i hus kan man gå løs på gråpapiret med fargeblyanter. Det kan bli spennende og personlig innpakning, og det kan sorteres i papirbeholderen med god samvittighet.

Fyrverkeri

Fyrverkeri som er oppbrukt, skal sorteres som restavfall. Pass på at det er forsvarlig slukket før du kaster det i restavfallsbeholderen.

Ubrukt fyrverkeri må ikke kastes i restavfallsbeholderen. Ubrukt fyrverkeri som kastes i restavfallet utgjør en risiko for våre renovatører og avfallsanleggene, feilsortert fyrverkeri kan i verstefall føre til brann eller personskader. Dette skal heller ikke leveres til gjenvinningsstasjonen.  

Sitter du igjen med ubrukt fyrverkeri skal dette leveres tilbake til forhandleren hvor det ble kjøpt. Alle forhandlere av fyrverkeri er pliktig til å ta imot ubrukt fyrverkeri.

Juletre

Du kan levere juletreet ditt til gjenvinningsstasjonen. Er juletreet et ekte tre, er det gratis å levere som hageavfall. Det krever heller ingen klipp fra hageavfallskvoten. Dersom du har et plasttre du ønsker å kvitte deg med, så må du betale for å levere dette, da dette sorteres som restavfall på gjenvinningsstasjonen.

Julesekken fra Follo Ren

Alle husstander med egne avfallsbeholdere får utlevert julesekken fra Follo Ren i uke 49 og 50. Sekken kan brukes dersom du har mer avfall enn vanlig i forbindelse med julefeiringen. I den røde julesekken kan du legge restavfall og plastemballasje, men ikke grønne poser med matavfall. Matavfallsposene skal legges i restavfallsbeholderen, slik at de blir sortert riktig når de kommer fram til ettersorteringsanlegget.

 Julesekken må settes ut dagen før tømmedag og brukes innen 1. februar 2021.

Borettslag og sameier med felles avfallsbeholdere får ikke distribuert julesekken. Dersom noen med fellesløsninger har behov for sekker kan styret/vaktmester hente dette på gjenvinningsstasjonen eller hos administrasjonen i Follo Ren.

Ekstra pappemballasje

Har du ekstra papp som du ikke får plass i avfallsbeholderen, så kan dette leveres gratis til gjenvinningsstasjonen. Har du egen avfallsbeholder kan ekstra papp settes ved papirbeholderen dagen før tømmedag. Husk å bunt det sammen med en hyssing slik at pappen ikke blåser av gårde.