21. september 2023

Hvilken pose skal vi bruke til restavfallet?

Har du vært i butikken i det siste, eller fulgt med i nyhetene, har du garantert fått med deg at bæreposer i dagligvarebutikkene har blitt vesentlig dyrere. De har gått fra 2 til 4,25 kroner. Årsaken er enkel – vi må bruke mindre plast.

Etter denne endringen har vi fått flere henvendelser: Om jeg ikke skal kjøpe plastbæreposer, hva skal jeg da kaste restavfallet i? Svaret er enkelt: avfallsposer på rull. Samtlige dagligvarebutikker selger avfallsposer på rull. Disse posene er både billigere og mer miljøvennlige enn tradisjonelle plastbæreposer. De er mer miljøvennlige fordi det benyttes mindre plast i produksjonen av posene. Overgang til avfallsposer på rull kombinert med bruk av handlenett, veske, sekk og lignende, vil bidra med å redusere plastforbruket i Norge med 5000 tonn, ifølge tall fra Norwaste.

Handlenett i plast eller bomull?

Når det kommer til valg av type handlenett, finnes det flere ulike typer å velge mellom. Uavhengig av hvilken type man velger vil handlenett uansett være mer miljøvennlig enn plastbæreposer, så lenge handlenettene gjenbrukes. Norsus, institutt for bærekraft, utførte i 2022 en studie hvor det ble konkludert med at handlenett av nylon eller polyester var mest miljøvennlig. Handlenett av nylon eller polyester må gjenbrukes åtte ganger før de kan miljømessig likestilles med en plastpose som brukes én gang. Handlenett av økologisk bomull må gjenbrukes 68 ganger.

Hvorfor?

I 2022 kjøpte vi ca. 722 millioner plastposer i Norge. Det tilsvarer 132 plastposer per person. EU har innført et plastbæreposedirektiv hvor målet er å redusere antallet ned til 40 plastposer per person i året. Dette målet skal nås innen 2025. For å nå dette målet ble Handelens Miljøfond opprettet, som et alternativ til en statlig avgift. Fondet har en kontingent for hver pose som dagligvarebutikkene selger. Denne kontingenten er i dag på 2 kr per pose. Midlene som fondet samler inn, er øremerket for miljøtiltak knyttet til plast

Droppe pose helt?

Vi har også fått henvendelser på om man kan droppe avfallsposer helt og bare kaste restavfallet rett i restavfallsbeholderen hjemme. Dette er noe vi ikke ønsker, siden løse restavfallsgjenstander vil kunne føre til avfall på avveie i naturen.

Når det gjelder matavfallsposer fra Follo Ren, skal de kun brukes til matavfall og ikke til restavfall.