18. august 2023

– Dette er et fantastisk tilbud

Sjåfør Tor Grenersen (74) er ikke i tvil. Miljøbilen er en tjeneste flere burde benyttet seg av. De som faktisk gjør det, er strålende fornøyd.

– Jeg føler at det er litt for få som bruker Miljøbilen. Du sparer en masse tid hvis du leverer her, i stedet for å kjøre til gjenvinningsstasjonen. Det er et utrolig tilbud for befolkningen i distriktet, sier han.

Den uforskammet spreke 74-åringen har akkurat startet på runden, som i dag er fordelt på fire stoppesteder sentralt i Ås. Ved Arbeidskirken dukker en av flere faste kunder opp.

Se video:

– Jeg bruker Miljøbilen så ofte jeg kan, sier Olav Fjeld Kraugerud.

Han har laget sitt eget sorteringssystem hjemme. Det gjør at han kan kvitte seg med det han ikke lenger trenger, raskt og effektivt.

– Da er det ikke noe pes for meg å stikke hit. Jeg lemper det opp i sekken, triller bort hit på noen minutter og tømmer det. Da rekker jeg middagen. Ikke noe mas, bare enkelt, roser Kraugerud.

Fikk med kollektivet

Turen går videre til Kaja, for dagens klart best besøkte stoppested. Folk tyter ut fra både hybler og boligfelt. En av dem som kommer bærende er student Stein Oscar Hinderaker, som har ryddet i kollektivet. Et par mikrobølgeovner har varmet sine siste restemiddager og blir levert inn til Grenersen i bua bak i bilen.

– Det er artig å se hvor motivert ungdommen er for å levere avfall, og det å ta vare på klimaet, sier Grenersen, før han skynder seg å inkludere den eldste generasjonen også.

Praktisk uten bil

Molly Solsvik og mannen kvittet seg med bilen for tre år siden. Det gjør turen til gjenvinningsstasjonen på Bølstad trøblete, men Miljøbilen helt perfekt.

– Jeg synes det er et fantastisk tilbud. Vi driver og rydder på loft og i kjeller, og leverer inn litt og litt. Jeg synes det er helt utrolig at den kommer annenhver uke, og at du kan levere det meste gratis. Kjempebra, sier hun.

Hun passer også på å skryte av sjåfør Grenersen.

– Han er like blid og tar imot alt, enten det regner, snør eller blåser. Han er som skapt for å drive på med det her, sier Solsvik.

Miljøbilen tar imot mye, men ikke alt, og heller ikke store mengder. Som hovedregel skal du kunne bære med deg avfallet selv.

– Du kan ikke komme med et tilhengerlass, men her kan du levere metall, lyspærer, maling og trevirke. Elektriske artikler, radioer, TV-er og sånne ting som er ødelagt tar vi også imot, også klær som kan gå til Røde Kors, forklarer Grenersen.

Få påminnelse før Miljøbilen kommer

Ved dagens siste stoppested utenfor Ås rådhus går et par i 20-årene tilfeldigvis forbi, og kommer på at de har et knust glasslokk som de må få kastet på forsvarlig vis. De snur på hælen, før de kommer tilbake ti minutter senere.

– Vi bor i nabolaget her, og skulle bare en tur på butikken. Da vi så Miljøbilen kom vi på at vi har glass hjemme. Vi har ikke hatt bil tidligere, så det har vært veldig tungvint for oss å komme oss helt bort til gjenvinningsstasjonen. Når vi så denne her, var det jo helt perfekt, sier Zakarias Orrall.

Han skulle gjerne ønsket seg en varsling på når Miljøbilen skulle komme.

– Med en app så hadde det gjort det enklere for oss. Nå var det helt tilfeldig at vi så denne. Med varsling hadde vi helt sikkert brukt den litt mer, sier han.

Da kan Follo Ren gi ham gode nyheter. I den nyeste versjonen av Follo Ren-appen, er en av nyhetene at du kan sette opp varsling på Miljøbilen, slik du allerede kan gjøre med vanlig avfallshenting.

– Fantastisk plass å være

Ruten er over for denne gang. For Grenersen gjenstår bare å parkere bilen for tømming og klargjøring til neste dags rute. Det gleder han seg til. For er det én ting som er sikkert, er det at Tor Grenersen trives på jobb.

Den tidligere politimannen og keepertreneren elsker å være i aktivitet, og at han er glad i mennesker oppdager du etter veldig kort tid.

– Jeg tror at nøkkelen er å være i god fysisk form. Det tror jeg er alfa og omega for det her, og også mye annet her i livet. At man ikke setter seg i godstolen og blir litt dorsk, sier han.

– Liker du å være ute blant folk og prate litt er dette en fantastisk plass å være. Det er masse trivelige, hyggelige folk som kommer og leverer. Alt er bare positivt, avslutter Tor Grenersen.