22. november 2021

Circular monday

Black Friday er et velkjent begrep, men har du hørt om Circular Monday? Det er et konsept som står som en motreaksjon til Black Friday. Black Friday består av å kjøpe, mens Circular Monday består av å ombruke, reparere og leie, fremfor å kjøpe. Bli med å markere Circular Monday i dag 22. november!

Finn din bruktbutikk

De fleste har god kjennskap til våre lokale butikker, kjøpesentre eller favoritt nettbutikker, men har du oversikt over hvor du kan kjøpe brukt, leie eller reparere? Hvis ikke, så er #circularmonday svaret.

https://www.circularmonday.com/ finner du en oversikt over tjenester og butikker som tilbyr kjøp/salg av bruktvarer, reparasjoner og leie. Her kan du også tipse om butikker som ikke allerede ligger på listen.  

Over på sirkulært forbruk

Mange av varene som selges i butikker i dag følger et såkalt linjært forbruk. Det vil si at varen har en beregnet levetid, som ofte er svært kort, og når levetiden er brukt opp kastes varen som avfall. Når varen kastes kan den i beste fall gjenvinnes, men i verste fall blir den brent. Selv om varen gjenvinnes er det mye ressurser som går tapt i det varen kastes.

Hvis vi klarer å få flere varer inn i et sirkulært forbruk, hvor vi reparer og gjenbruker varen, vil vi kunne betraktelig redusere avfallsmengdene og de tapte ressursene. Dette vil igjen redusere belastningen på naturen og miljøet.