Har matavfallet havnet blant lekene?

I en hektisk familiehverdag hvor lekser skal gjøres, fotballtreninger og korpsøvelser skal rekkes, middager skal inntas og de evinnelige pliktene i hus og hjem skal fullføres, så er tidsklemma komplett. Da er det ikke alltid tid til å tenke på kildesortering av matavfall, men med noen enkle grep så trenger ikke kildesortering av matavfall å være et ekstra «hinder» i hverdagen.

Ferdig på under 7 sekunder

Hvor kjapt går det egentlig å sortere matavfall? Vi har nemlig testet dette og selve sorteringen tar ikke mer enn syv sekunder. Med et smart system på kjøkkenet er det i praksis minimalt med tidsforskjell på å legge matavfall i grønn pose kontra i restavfallet.

Enkle sorteringstips til hverdagen

Ha et godt system på kjøkkenet

Bruk enten den gratis matavfallskurven fra Follo Ren (klikk her for å bestille) eller bruk en kildesorteringsløsning fra en annen leverandør. Disse finnes i mange størrelser og varianter. Her finner du oversikt over gode leverandører på kildesorteringsløsninger.

Hvis de grønne posene fra Follo Ren ikke passer inn i ditt sorteringssystem kan du forsøke å bruke f.eks. en isboks i bunnen for å bygge opp. Alternativt kan matavfallskurven fra Follo Ren passe oppi en av de eksisterende beholderne.

Sett frem en grønn pose

Skal du lage en stor middag eller skjære opp mye frukt, kan det være likeså greit å sette frem en ny grønn pose på kjøkkenbenken. Så lemper du bare over bein, skall og skrotter mens du jobber med maten.

Unngå matfett i vasken

Når middagen er ferdig så bruk bestikket til å skrape matavfallet rett i den grønne posen. Unngå å skyll av matrester rett ut i vasken. Matfett og rester i vasken kan tette rør og sender samtidig en invitasjon til noen uhyggelige gjester, nemlig rottene.

Illeluktende matavfall

Har du matavfall med ekstra kraftig lukt, kan det være lurt å bruke et dobbelt lag med grønn pose. Knyt godt igjen med dobbel knute. Ikke la posen ligge under kjøkkenbenken for lenge, det er helt OK å kaste en grønn pose som ikke er helt full.

Nytter det å sortere matavfall?

Når du kildesorterer matavfall i grønne poser hjemme, kan vi gjenvinne dette til biogass og biogjødsel.

Biogass brukes på busser i kollektivtrafikken og av våre renovasjonsbiler. Dette erstatter behovet for diesel og gir et godt bidrag til reduksjon av drivhusgasser. Våre renovasjonsbiler kan kjøre 250 meter på innholdet i én grønn pose!

Biogjødsel er en næringsrik gjødsel som brukes i matproduksjon. Biogjødsel bidrar til å redusere bruken av mineralgjødsel, noe som er energikrevende å produsere.