Du har ofte mer matavfall enn du tror

Flink til å spise opp maten? Eller kanskje du bare har lite matavfall? De fleste av oss har mer matavfall enn vi tror. Selv om du har lite matavfall, skal det fortsatt kildesorteres i grønn pose. Skrell, skall og skrotter, kaffegrut og matfett er nyttige ressurser som blir omdannet til biogass og biogjødsel. Og det er bra for miljøet.

Alt matavfall teller

Ingen ting er bedre for miljøet enn å kaste så lite matavfall som mulig, men nesten alle har noe matavfall. Derfor skal det lille matavfallet fortsatt kildesorteres i grønn pose.

Prøv å kildesorter matavfall i grønn pose, så vil du kanskje bli overrasket over hvor mye matavfall du faktisk har.

Posen trenger ikke å være full

Når man har lite matavfall tar det lenger tid å fylle en grønn pose. Da kan matavfallet bli liggende lenge og avgi lukt. For å unngå dette kan du helt fint kaste en halvfull pose. Den trenger rett og slett ikke å være full før du kaster den

Hva er matavfall?

Ja, takk

  • Matrester
  • Skall fra frukt, nøtter, egg, reker, etc.
  • Skrell og skrotter fra frukt og grønnsaker
  • Bein fra kjøtt, fisk og kylling
  • Teposer
  • Kaffegrut med eller uten kaffefilter
  • Tilgriset tørkepapir og servietter
  • Matfett, matolje og frityolje*

Nei, takk

  • Tyggegummi
  • Hageavfall
  • Potteplanter
  • Avskårne blomster
  • Bleier og bind
  • Aske,  sneiper og snus
  • Grus, sand, jord
  • Matavfall i emballasje
  • Kattesand

Få tak i nye poser

Å få tak i nye grønne poser er ikke vanskelig:

Bor du i en enebolig med egen avfallsbeholder knyter du bare en grønn pose (eller en vanlig handlepose) på avfallsdunken din og våre renovatører legger fra seg en ny rull ved neste tømming.

Bor du et borettslag, så ser du etter et stativ eller skap for grønne poser. Disse finner du i oppgangen, avfallsrommet eller ute der du kaster avfallet.

Viktig for miljøet

Matavfall er en nyttig ressurs som må utnyttes. Når du kildesorter matavfallet, kan vi gjenvinne det. Matavfall blir til biogass og biogjødsel. Biogass brukes av busser i kollektivtrafikken og på våre renovasjonsbiler. Biogjødsel kan erstatte bruken av mineralgjødsel.

Når du kildesorterer matavfall bidrar du til reduksjon av CO2-utslipp.

Hva med kompostering?

Mange velger å kompostere sitt eget matavfall, noe som er en miljøvennlig og nyttig løsning. Som regel ender man opp med litt matavfall selv om man komposterer. Dette er fordi det er enkelte ting man ikke bør legge i kompostbingen, dette skal derfor legges i grønn pose. Disse avfallstypene bør man unngå i komposten:

  • Store mengder fett (komposteres dårlig)
  • Bein (rekker ikke å bli til kompost)
  • Bananskall (inneholder soppdrepende midler)
  • Sitrusskall (bakteriedrepende)