En bærekraftig hverdag

Norge ligger på andreplass på listen over land i Europa med høyest forbruk. Dersom alle land i verden skulle hatt et like høyt forbruk som det vi har i Norge, ville vi trengt 3,6 jordkloder. Dette er ikke bærekraftig.

Ønsker du å ta et større samfunnsansvar og leve en mer bærekraftig hverdag, men opplever det vanskelig å finne gode løsninger, tjenester og produkter for deg? Vi har satt sammen en liste med gode tips og en oversikt over ulike nasjonale og lokale aktører innenfor gjenbruk, utlån, reparasjoner, matsvinn og bærekraftige produkter.

Dersom du vet om aktører som burde være med så gi oss gjerne en tilbakemelding på post@folloren.no

Gjenbruk

For å leve mer bærekraftig kan vi starte med å tenke over hva det er vi kjøper og om alt vi kjøper trenger å være nytt. Gjenbruk er et godt miljøtiltak for å redusere både avfall og forbruk og er et steg i retningen av en mer bærekraftig hverdag.

Gjenbruk på nett

To av de største gjenbruksmarkedene på nett er nettstedet finn.no og appen ‘tise.

finn.no er den største nettbaserte løsningen for gjenbruk i Norge. På «Torget» hos finn.no kan privatpersoner legge ut en annonse gratis i 60 dager dersom en ønsker å gi bort, kjøpe eller selge et produkt. Det også mulig å lete gjennom andres annonser dersom det er noe man er på utkikk etter å få tak i brukt.

‘tise er en gjenbruksapp til mobil og nettside med rundt 1 million brukere. Ved å opprette en profil kan man legge ut varer til salgs eller søke på varer andre profiler har lagt ut til salgs. Inne i appen kan man kjøpe eller selge varer innenfor følgende kategorier:
«mote og wearables», «kunst og design», «interiør og møbler», «barn og baby», «friluftsliv og sport», «devicer og lyd».

Gjenbruk i butikk

I Follo-området finnes det flere gjenbruksbutikker man kan benyttes seg av dersom man ønsker å gi bort varer eller å skre seg brukte skatter.

Fretex ligger i Drøbak sentrum og er en franchisebutikk som er eid av den lokale menigheten Drøbak korps. Alt som selges i butikken kommer fra tekstilbeholderen utenfor og fra varer som blir levert direkte til butikken. Hos Fretex Drøbak kan man finne blant annet klær, kjøkkenutstyr, pyntegjenstander, leker, brøker, sportsutstyr og småelektronikk.

OMA står for Ombruk, Miljø og Arbeidstreningssenter og er både en gjenbruksbutikk og et arbeidstreningssenter i regi av Nordre Follo kommune. Hos OMA kan man finne gjenbruksartikler i de fleste kategorier og man kan også levere gjenstander fra seg i butikkens åpningstid.

NMS gjenbruk ligger i nærheten av Ski sentrum og er en gjenbruksbutikk i regi av Det Norske Misjonsselskap. Butikken selger klær, møbler, lamper, speil og bilder, serviser og kjøkkenutstyr, nips, leker og sportsutstyr, bøker mm. De tar også imot varer innen disse kategoriene vederlagsfritt.

NLM gjenbruk ligger i Ås sentrum og er en gjenbruksbutikk i regi av Norsk Luthersk Misjonssamband. Butikken selger gjenbruksartikler i flere kategorier og bruktgjenstander kan kjøpes og leveres i butikkens åpningstid.

Ressurskafe

Nesodden Ressurskafe finner du på Skoklefall og har som formål å bidra med integrering og mangfold og redusere fattigdom på Nesodden ved å tilby utlevering av gratis mat, leker og klær, gratis middager og sosiale treff med aktiviteter. Kafeen drives gjennom frivillighet og donasjoner fra privatpersoner, spisesteder og butikker på Nesodden. På ressurskafeen oppfordrer de til gjenbruk og til å dele med hverandre.

Tekstilinnsamling

Follo Ren har avtaler med UFF og Røde Kors på utsetting av tekstiltårn i forbindelse med våre miljøpunkter. I tillegg vil man i våre områder også finne tekstiltårn satt ut av andre organisasjoner. I tekstiltårnene til alle våre samarbeidspartnere er det mulig å levere fra seg klær og tekstiler i tillegg til sko, belter, skjerf, smykker og annet tilbehør som kan gjenbrukes. Det du gir bort skal være rent og tørt og skal leveres i lukket pose.

Utlån

Det er ikke alltid det er nødvendig å kjøpe utstyr. Dersom man vet at f.eks sportsutstyr eller verktøy kun kommer til å bli brukt i en lite periode, er det kanskje bedre å låne dette fremfor å kjøpe det.

BUA er et nettverk av utlånsordninger der man kan låne sports- og fritidsutstyr helt gratis. Hvem som står bak de ulike utlånsordningene kan variere men det er stort sett kommuner, lag og foreninger. Hos BUA kan alle låne, selv om tilbudet retter seg mot barn og unge. I Follo Rens eierkommuner finner man BUA på følgende steder:

  • Bua Drøbak – Sjøtorget i Drøbak sentrum
  • Bua Ski – Samlokalisert med Ski bibliotek
  • Bua Oppegård – Samlokalisert med Kolben bibliotek
  • Bua Nesodden – Samlokalisert med Ekelund Seniorsenter
  • Bua Langhus – Samlokalisert med Puls Langhus

Nesodden kommune driver Utlånssentralen for tur- og ferieutstyr. Utlånssentralen inneholder utstyr til alle årstider: Kanoer, flytevester, fiskeutstyr, soveposer, primuser, kokekar, ryggsekker, telt, lavvoer, skøyter, langrennsski, slalåmski med støvler med mer. Ordningen er tilgjengelig for enkeltpersoner og familier og det kan lånes gratis av innbyggere over 18 år i Nesodden kommune.

Nesoddliv står bak Tingenes bibliotek. I Tingenes bibliotek finner man verktøy i tillegg til utstyr under kategoriene kunst, klær, elektronikk, møbler og rom, kjøkken, media, medisinsk utstyr, sport og friluft, leker og spill og kjøretøy og tingere. Tingenes bibliotek har blitt til ved hjelp av sparebankstiftelsen og donasjoner fra organisasjoner og private. For å kunne benytte seg av låneordningen må man opprette et medlemskap.

Reparasjoner

For de fleste av oss vil det være naturlig å ty til reparasjoner dersom ting som båt, bil eller hus har behov for dette. Dessverre tenker vi ikke nødvendigvis det samme om forbruksartikler. Mye av det vi omgir oss med kan vi kjøpe nytt av dersom det går i stykker uten at det koster oss en formue. Denne kjøp-og-kast mentaliteten er ikke bærekraftig.

Noen ting klarer vi kanskje å reparere selv. Naturvernforbundet har utviklet en side med gode råd til hvordan man kan ta var på det man har: https://tavarepadetduhar.no/

Trenger du hjelp av en profesjonell reparatør har vi laget en liste over lokale aktører innen ulike former for reparasjon. Listen er ikke uttømmende, dersom du skulle kjenne til noen som burde være med på listen så ta kontakt med Follo Ren på post@folloren.no

Ås sykkelreparasjon – Sykkelreparatør som fikser skkelen din hjemme hos deg. https://www.facebook.com/aassykkelreparasjon

Sykkolog.no – Sykkelreparatør med verksted på Vinterbro. Kan reparere vanlig sykkel og el-sykkel. http://www.sykkolog.no/

Energihuset sykkel- og skiverksted Nesodden – Verksted for sykler og skiutstyr, samt skøyter. http://ehusetbutikk.no/verksted/

Nesodden sykkelverksted – Sykkelverksted på Fagerstrand.
https://www.nesoddensykkelverksted.no

Duett musikkverksted – Instrumentverksted på Siggerud som kan reparere messinginstrumenter, treblås, gitarer og slagverk. http://facebook.com/duettmusikk

Reparabel – Reparasjon av stoler på Nesodden.
https://reparabel.no/

Kraut AS – Møbelrestaurering på Tårnåsen i Nordre Follo.
http://www.mobelrestaurering.no/

Nor syverksted Nesodden – Lokalt syverksted på Nesodden med fokus på gjenbruk, og har som formål å aktivisere og gi arbeidstrening til kvinner med innvandrerbakgrunn. https://www.facebook.com/nornesodden/

Hong’s systue – Skredder som tilbyr reparasjon av klær i Ski sentrum. https://www.facebook.com/hongssystue/

Sverres TV service  – Reparasjon av TV’er lokalisert på Nesodden.
https://www.sverrestv.no/

Matsvinn

Matsvinn er et stort miljøproblem. Bare i Norge kaster hver og en av oss i gjennomsnitt 42 kg mat i året, noe som betyr at hver 8. handlepose går rett i søpla. Så hvordan kan vi kaste mindre mat?

Her er noen gode matvettregler:

  • Husk at all mat har en verdi og fortjener å bli spist.
  • Planlegg innkjøpene dine og bruk handleliste.
  • Rydd i kjøleskapet og fryseren, så du vet hva du har.
  • Oppbevar maten din riktig. Husk at kjøleskapet skal holde mellom 2-4 grader og fryseren -18 grader.
  • Bruk sansene dine. Ikke kast mat selv om den har gått ut på dato før du har sjekket om maten fremdeles er bra.
  • Avkjøl maten raskt og frys eller legg i kjøleskapet det du har til overs.
  • Oppbevar mat du har til overs i tett emballasje i kjøleskap eller fryser.
  • Frys brød som ikke skal spises neste dag.
  • La torsdag være «Restetorsdag». Bruk opp rester av råvarer og ferdige retter før du handler ny mat til helgen.
  • Tenk alternativ bruk av råvarer som ikke er helt ferske lenger. En bløt tomat er god i pastasausen selv om den ikke passer i salaten.

Flere gode råd om hvordan å unngå matsvinn for ulike matvaregrupper finnes på nettsiden http://www.matvett.no. Der ligger det i tillegg mange gode oppskrifter for bruk av restemat.

Restauranter, cafeer, dagligvarehandler og bakerier bidrar til matsvinn ved at fullt spiselig mat blir kastet ved dagens ende. For å redusere dette matsvinnet har appen Too Good To Go blitt utviklet. Gjennom appen kan man som forbruker kjøpe god mat til redusert pris samtidig som man hjelper bedriftene med å kutte sitt matsvinn.

Bærekraftige produkter

Som forbruker kan det være vanskelig å vite hva man skal se når man ønsker å velge bærekraftige produkter. Vi har samlet en liste med tips til hvordan du kan handle bærekraftig og finne produsenter som sørger for at produktene de selger holder et langt liv.

  • Kjøp produkter som kan brukes mer enn en gang. Det finnes mange gode erstatninger for engangsprodukter.
  • Kjøp produkter med lang levetid og som det er mulig å reparere og å få tak i reservedeler til.
  • Kjøp tøy og utstyr fra produsenter som tilbyr reparasjon og originale deler dersom du vil fikse selv. Merker som tilbyr dette er: Bergans, Norrøna, Helsport, Houdini, Patagonia, Brynje og Nudie jeans.
  • Velg miljømerkede produkter når du handler. Det finnes flere ulike miljømerker:

Svanemerket er det offisielle Nordiske miljømerket. Svanemerket stiller krav til produkter i et livsløpsperspektiv, og ved å velge svanemerkede produkter unngår man produkter tilsatt miljøgifter.

TORO merker produktene sine med Klodemerket. Dette merket viser hvilke produkter som etterlater et lavt klimaavtrykk per porsjon. Kun middager som ligger under FNs 1,5-gradersmål – halvering av dagens utslipp fra mat, får dette merket

  • Unngå å kjøpe produkter emballert i kullsvart plast. Denne fargen er vanskelig å materialgjenvinne. Grunnen til dette er at fargen ikke kan plukkes opp av dagens teknologi på sorteringsanleggene og dermed oftest går til forbrenning sammen med restavfallet.
  • Flere produsenter har gått over til mer miljøvennlig emballasje og har utviklet egne merker for dette. Vi som forbrukere må være flinke til å lese på emballasjen dersom vi ønsker å støtte opp om mer miljøvennlige alternativer.

Klar – en serie med produkter som såper, kremer, vaskemidler m.m. merker emballasjen sin med dette merket for å indikere at flaskene deres er av resirkulert plast.

Grilstad leverer de mest solgte kjøttpåleggene sine i emballasje som inneholder minst 2/3 resirkulert plast. Produktene dette gjelder vil være merket med vist symbol.