Matavfall skal sorteres i grønne matavfallsposer før de kastes i avfallsbeholderne hjemme merket med «Restavfall». Fjern all emballasje før du kaster matavfallet. Husk å knyt igjen matavfallsposen med dobbel knute, slik at posen ikke åpner seg i renovasjonsbilen.
Det er viktig at det kun benyttes grønne matavfallsposer fra Follo Ren og ikke andre poser. Trenger du flere poser? Klikk her for å lese om hvordan du får tak i flere poser.
Hva er matavfall?
I korte trekk er matavfall den delen av maten vi ikke kan spise: bein, skrotter, skall og lignende. Matrester kan også kastes i grønn pose, men det aller beste for miljøet er at matrestene blir spist opp.
Ja takk
- Matrester
- Skall fra frukt, nøtter, egg, reker, etc.
- Skrell og skrotter fra frukt og grønnsaker
- Bein fra kjøtt, fisk og kylling
- Teposer
- Kaffegrut med eller uten kaffefilter
- Tilgriset tørkepapir og servietter
- Matfett og matolje
Nei takk
- Tyggegummi (restavfall)
- Hageavfall
- Potteplanter
- Avskårne blomster (restavfall)
- Bleier og bind (restavfall)
- Aske, sneiper og snus (restavfall)
- Grus, sand og jord (små mengder: restavfall. Store mengder: gjenvinningsstasjon)
- Matavfall i emballasje (fjern emballasje)
- Kattesand (restavfall)
Hva skjer med matavfallet?
Matavfall er en nyttig ressurs som må utnyttes. Når du kildesorter matavfallet, kan vi gjenvinne det. De grønne posene med matavfall blir automatisk sortert ut på et ettersorteringsanlegg i Romerike. Etter utsortering går de grønne posene til et biogassanlegg hvor posene åpnes, og matavfallet blir omdannet til biogass og biogjødsel. Biogassen bli brukt på busser og på våre renovasjonsbiler. Biogjødselen er miljøvennlig og næringsrik gjødsel som blir brukt til produksjon av ny mat.